Yorum Kategorileri

2 Mayıs 2015 Cumartesi

Alaska' nın Peşinde - John Green

Bugün sayfamın konuğu, dünyaca ünlü yazar John Green' in ödüle layık görülen Alaska' nın Peşinde isimli kitabı.

John Green' i Aynı Yıldızın Altında kitabı ile tanımış ve çok sevmiş olmama rağmen diğer kitaplarını bugüne kadar okumamıştım. Her ne kadar elimin altında olan bir kitap olsa da aldığım günden bu yana elim nedense gitmemişti. Kısmet bu günlereymiş :)

Arka Kapak Yazısı
 İlk içki, ilk şaka, ilk dost, ilk aşk, son sözler...
 Miles Halter, ünlülerin son sözlerine bayılan, sıradan bir gençtir. Evindeki güvenli hayata katlanamadığından François Rabelais'nin ölmeden hemen önce "Büyük Belki" olarak betimlediği bilinmezin ne olduğunu bulabilmek için yatılı okula yazılır. Onu Culver Creek Lisesi'nde, aralarında Alaska Young da olmak üzere pek çok şey beklemektedir. Zeki, komik, son derece seksi ama bir o kadar perişan halde olan Alaska, Miles'ı kendi labirentine sürükleyecek ve "Büyük Belki" arayışında ona yol gösterecektir.

 Michael L. Printz Ödülü'ne layık görülen Alaska'nın Peşinde, bir hayatın başka bir hayat üstünde ne kadar kalıcı izler bırakabildiğini muhteşem bir dille anlatıyor. Pek çok ödül sahibi John Green'in bestseller olan bu kitabı, çağdaş kurgu kitaplar arasında çığır açan yepyeni bir ses.

Yorumum
 İnek öğrenci tanımına son derece uygun olan Miles Halter yatılı okula kaydoluyor ve orada tanıştığı Alaska isimli kıza aşık oluyor. Miles' ın değişik bir hobisi/tutkusu var, ünlü insanların son sözlerini öğrenmeyi seviyor. Alaska ise çok farklı bir kız, sigara ve alkole düşkün, okul kurallarına karşı geliyor, bunlara rağmen öğretmenler tarafından seviliyor. Miles' ın oda arkadaşı Chip de tam bir baş belası, o da sigara ve alkole düşkün. Okulda zaman zaman eşek şakası yapmak da bir gelenek, kitapta şakalı bölümler cidden çok eğlenceliydi :) Sigara alkol lafını fazla ettim farkındayım ama kitapta sürekli sigara içerken yakalanmamaya çalışmaları büyük yer kaplıyor :) 

 Kitapta Miles' ın yeni okulundaki ilk senesinde yaşadığı olaylar, aşık oluşu, ailesi tarafından kötü görülebilecek kişilerle dost olması, arka kapakta yazdığı gibi "ilk"leri anlatılıyor. Kitabın bomba etkisi yaratan kısımları var ki onu söylersem kitabın bir anlamı kalmaz. Zira ben kitabı okumadan önce ne yazık ki bahsettiğim bölümü öğrenmiştim, sonrasında okurken heyecanı kalmadı. O yüzden burada susuyorum :)

 Konusu güzeldi, bir çırpıda okundu. Yazar her zamanki gibi alaycı sözler ve ince esprilerle eğlence katmış kitaba. Buna rağmen bende çok büyük bir etki yaratmadı diyebilirim. Bunun nedeni Aynı Yıldızın Altında kitabının etkisinden aylarca kurtulamamış olmam ve yüksek beklenti içine girmem olabilir.

 John Green' i seviyorsanız bu kitabını da seveceksiniz. Okuyun da okuyun diye üstelemiyorum, çünkü ben kitabın içine pek çekilemedim. Ama dediğim gibi yazarı sevenler kitaba bayılacaktır :) 



Peki siz bu kitabı nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum!

Yazılarımı beğeniyor ve takip etmek istiyorsanız, "İzleyiciler" sekmesine tıklayarak blogumu takibe alabilirsiniz. Youtube kanalım yine blog ismim ile aynı (Gitarist Kızın Güncesi). Bookstagram hesaplarını seviyorsanız, beni burada bulabilirsiniz.
Goodreads hesabımı mı soruyorsunuz? Orada da "Gitaristkiz" olarak kayıtlıyım.
Mutlu günler!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder